zondag 30 oktober 2011

Happy Halloween / Blessed Samhain

Ja, eigenlijk is het morgen pas...

en eigenlijk is Halloween een oud Keltisch feest: Samhain. Het inluiden van het Keltisch nieuw jaar. En om het nieuwe jaar goed te beginnen worden al eeuwen lang de kwade geesten verjaagd tijdens Halloween. Door lichtjes te branden in pompoenen, vreugdevuren en afschrikwekkende maskers op te zetten.
Deze nacht is de nacht dat de scheidslijn tussen de werelden het dunst is. Een feestdag vol tradities en vergeten rituelen dus.
En ook met traditionele gerechten, zoals appeltaart (de appel staat voor de Godin) en de bekendste: Pompoensoep!
Heerlijke stevige soep om mee op te warmen na een avondje trick or treat! En ik verheug me elke herfst weer op de eerste kom pompoensoep!

Mijn favoriete recept kom uit het kookboek Witch in the Kitchen van Titania (alleen die titel al, geweldig!).




En dat recept wil ik best met jullie delen:

750g pompoen | 30 g boter | 1 grote ui, gesnipperd | 1 cm verse gemberwortel, geschild en fijngesneden | 1/2 tl garam masala | 3 tl bloem | 6 dl kippen- of groentenbouillon | zout en peper | voor garnering: fijngesneden bieslook en koriander | slagroom of yoghurt

Snijd de pompoen (met schil!) in duimdikke stukken en doe ze in een stoompan. Laat het 30 minuten stomen met deksel op de pan tot de pompoen gaar is. Even wat af laten koelen en nu kun je heel makkelijk de schil verwijderen. De pompoen pureren.
Smelt de boter in de pan en sauteer de ui op laag vuur in een paar minuten glazig. Voeg de gember, de garam masala en de bloem toe.
*mijn persoonlijke toevoeging: voeg nu ook een zakje currypasta van Pataks toe om een pittigere soep te krijgen*
Laat dit een paar minuten zachtjes sudderen en voeg dan de bouillon toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en voeg de pompoen toe. Goed roeren. Breng op smaak met peper en zout. En laat met deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken.
Voeg de verse kruiden toe en breng eventueel nogmaals op smaak met peper en zout.
Schep de soep in kommen en voeg bij het serveren een eetlepel slagroom of yoghurt toe.

Zeker weten dat je weer warm wordt van deze soep!

BLESSED SAMHAIN!!!!

2 opmerkingen: