Daar voegt men aan toe: 1 echtgenoot en 1 broertje om de kersen te plukken.
Het resultaat is een reusachtige hoeveelheid kersen. Voorgaande jaren lukte het nooit om de spreeuwen voor te zijn die in no time de boom leeggegeten hadden. Maar dit jaar zat ik dus met een enorme doos vol.
Dus: Jam maken!!!
Vervolgens ga je stad & land aflopen voor potjes. Want die gooi ik natuurlijk altijd gelijk weg als ze leeg zijn...dus geen pot te vinden in huis...
De potjes moet je steriliseren. Officieel door ze uit te koken, maar een rondje in de vaatwasser voldoet ook (volgens Nigella Lawson, en die geloof ik altijd).
O ja, zet ook even een schoteltje in de vriezer. Deze heb je straks nodig om te testen of je jam goed is.
Dan de kersen natuurlijk goed wassen.
En de pitten en steeltjes verwijderen. Na 10 minuten gepiel met een schilmesje, weer naar de winkels op jacht naar een kersen-ontpitter. Gelukkig! 3 huishoudwinkels in 3 dorpen verder: Gevonden!! De kersen zijn schoon.
Verder heb je ook nodig: Geleisuiker! En jawel hoor, bij de Buurtsuper was deze uitverkocht. Dus weer een winkel (en een dorp) verderop op zoek naar geleisuiker.
De schoongemaakte kersen - al dan niet even kort gepureerd - mik je in een grote pan met de suiker. De verhouding is 500g geleisuiker op 1 kilo kersen.
Dit even goed doorroeren.
De hele boel aan de kook brengen en 4 a 5 minuten flink laten koken.
Nu mag het schoteltje weer uit de vriezer. Als de kooktijd voorbij is, haal je de pan van het vuur en doet een lepeltje jam op het schoteltje. Als de jam niet loopt en er rimpeltjes verschijnen als je er zacht op drukt, is ie klaar! Zo niet, nog even een minuutje doorkoken.
De hete jam in de potten (die warm moeten zijn anders kunnen ze barsten!) gieten. Deksel stevig vast draaien en de pot 5 minuten op z'n kop zetten.
Voila!! heerlijke homemade kersenjam (voor de aankomende 5 jaar en alle buren ;-).
En hij smaakt heerlijk al zeg ik 't zelf!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten